nr 3, 21 maj 2021 webbversion»


 

Nya momsregler, E-handel 2021


Den 1 juli införs nya momsregler för e-handel på EU-nivå. Reglerna avser både e-handel där varor skickas till konsumenter i andra EU-länder och så kallade elektroniska marknadsplatser som förmedlar kontakten mellan en säljare och en konsument.


Från den 1 juli 2021 måste företag som har en sammanlagt försäljning som överstiger 99 680 kr till konsumenter i andra EU-länder debitera köparlandets moms på försäljningen.


För att slippa momsregistrera sig i varje EU-land där det finns köpande konsumenter kan säljaren välja att deklarera momsen i en ny e-tjänst hos Skatteverket (OSS).


I rutin 823 Länder är det möjligt för de som har e-line modulen att ange momskod för privat d.v.s konsumenter. Det innebär att så länge det är varor med samma momssats som säljs finns hantering för detta från version 3.42A.


För att även hantera varor med olika momssatser har vi i Pyramid infört ett nytt begrepp som vi kallar momsland. Momsland kan anges i rutin 823 Länder och specifikt för privat d.v.s konsumenter i e-handeln, men även på kunder och manuellt registrerade order.


På artikeltypen styrs det sedan vilken momskod respektive momsland har för aktuell vara/tjänst.


Momsland är infört i version 4.15, men släpps även för version 4.14 servicepack 5 i mitten av juni.

 

Gällande elektronisk redovisning till skatteverket får vi be att återkomma om, då skatteverket ännu inte har filformatet klart. I e-tjänsten OSS deklareras försäljningsbelopp och moms i dagsläget manuellt.

 

Läs mer om de nya reglerna hos Skatteverket: https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/moms/ deklareramoms/ossredovisningavmomsenligtdesarskildaordningarna .4.5b35a6251761e691420b58e.html


 


Phone Edition 4

Här kan du läsa äldre
Pyramid Info på webben »